Kedves Látogató!

Kisebb kár érte és úgy érzi, hogy nem éri meg pereskedni? Nincs pénze pereskedni? A Pertárskereső.hu ebben segít. Keressen károsult társakat! A TV Ügyvédje riportereként többezer esetben tapasztaltam, hogy nem tudott “győzni az igazság”. Miért? Részletek...

Fogyasztói csoport

2012.01.20 | Eddig csatlakozott: 655 fő Csatlakozom
Bezár
Vissza

Tisztelt pertarskereső és olvasók!

Erős gyanúnk van, hogy egy Kft megkárosított bennünket.Hitelt szerettünk volna felvenni és az igen kedvező feltételek miatt szerződést kötöttünk. A kárunk több száz ezer forint, mint ahogy sokan mások mi is vissza szeretnénk követelni. Fogyasztói jogainkat szeretnénk érvényesíteni ehhez keresünk pertársakat!

Júliusban jártunk a ………t Kft, Váci úti  irodájában, miután napilapban olvastuk hirdetésüket.
Szerződés aláírásától és regisztrációs díj befizetésétől számítva 1 hónapon belül pénz ígértek és a szokásos szövegekkel hitegettek. Természetesen nem fizettek, hónapokig hitegettek.
Mivel magas összeget szerettünk volna így a kárunk több százezer Ft-ra rúg. Szeretnénk jogi úton visszakövetelni a pénzünket, mivel esély sincs rá, hogy fizessenek. Erős gyanúnk lett, hogy esetleg megkárosíthattak bennünket. Panaszt írtunk a Nemzeti Gazdasági Versenyhivatalnak. Rendőrségi feljelentést tettünk, de a nyomozást megszüntették bűncselekmény hiányában. Szeretnénk pertársakat keresni hasonló károsultak személyében, hogy érvényesítsük jogainkat sok lúd disznót győz! Egyébként a rendőrségen is ezt javasolták, tehát ezen az úton van esélyünk!

Mely cégek tartozhatnak ide?

Group Saving Kft., Swiss Invest 2009 Hungary Kft., Euromobilien Hungary Kft., Invest Holding System Kft., Exit Finance Constitution Kft., Intercash Consulting Kft., Mutuo Risparimo Kft., Quantum Invest Kft., Standard-Company Kft., Credit Swiss Kft., Invest Holding Solution Kft., Optimum Holding Hungary Kft., Help In-west Trió Kft., Multi Credit Finance Solution Kft.

2012.01.20 | Eddig csatlakozott: 655 fő Csatlakozom
Bezár

Szakértői hozzászólás

Miért kell óvatosnak lenni a fogyasztói csoportok ajánlataival?

A fogyasztói csoport egy vásárlási társulás, amelyben a csatlakozók vállalják, hogy előre bizonyos részleteket fizetnek, és az így felgyülemlett összegekből a tagok bizonyos időközönként sorra megszerezhetik egy meghatározott áru (pl. lakás vagy autó) tulajdonjogát, vagy igénybe vehetnek egy adott szolgáltatást.  A rendszer ugyanakkor számos olyan elemet tartalmaz, ami jelentős bizonytalanságot rejt az ügyfelek számára, ám ezekre nem hívják fel kellően az emberek figyelmét. Ennek eredménye a remélt haszon helyett jó eséllyel csak évekig tartó bosszúság és akár több százezer forintos veszteség lesz.

A legtöbben azt panaszolják, a hirdetésekből nem derülnek ki számukra egyértelműen a konstrukcióval kapcsolatos legfontosabb információk, veszélyek.

A hirdető cégek általában azzal hitegetnek, hogy a banki feltételeknél sokkal kedvezőbben, jövedelemigazolás nélkül, akár KHR/BAR-listásként is gyorsan és könnyen enyhíthetnek pénzügyi gondjainkon. Az általuk nyújtott megoldás kölcsönnek tűnik, holott nem az.

A fogyasztói csoportok ugyanis nem adnak pénzt, hanem csak vásárlási jogot. Ráadásul nem kis részben a vak szerencsén múlik, hogy valaki mikor jut ehhez hozzá.

Így a legtöbben hónapokon vagy éveken keresztül hiába várnak a remélt forrásra, ahelyett, hogy megoldódna a pénzügyi gondjuk, egyre nagyobb kiadásba hajszolják magukat.

Ha a fentiekhez hasonló gyanús hirdetést lát, és bizonytalan, elfogadja-e ajánlatukat, hívjon minket a 06 80 48 48 48-as számon vagy írjon e-mailt a nedoljonbe@gvh.hu címre, mielőtt bedőlne nekik!

Honnan tudhatom, hogy fogyasztói csoporttal van dolgom?

A fogyasztói csoportok hirdetései rendszerint bulvárlapokban, ingyenes reklámkiadványokban jelennek meg.

A leggyakrabban direkten kiírják, hogy BAR-listásoknak, nyugdíjasoknak is nyújtanak szolgáltatást, vagy kifejezetten nekik szegezik a kérdést: „BAR-listás? Nyugdíjas? Nem kap hitelt?”

Gyors, egyszerű, a banki hiteleknél könnyebben megszerezhető pénzügyi megoldásnak tüntetik fel a szolgáltatásukat.

A hirdetések kinézetük alapján azt a hatást keltik, mintha hitelt/kölcsönt kínálnának, még akkor is, ha néhány esetben (általában kisebb betűkkel) utalnak rá, hogy hitelt, kölcsönt nem nyújtanak. Ezek a cégek nem bankok vagy egyéb pénzintézetek, valójában nem pénzügyi szolgáltatást kínálnak.

Többnyire feltüntetnek példákat a „megszerezhető” összegekre és a hozzájuk tartozó törlesztőrészletekre és futamidőkre vonatkozóan, pl.: 3 millió havi 10 000 Ft.

Némely esetben feltüntetik a „fogyasztói csoport” kitételt (a legtöbbször apró betűkkel), ám azt nem fejtik ki, hogy ez mit jelent pontosan, és mi a lényege.

A legtöbb esetben nem szerepeltetik saját cégnevüket.

Általában csak ügynökök, közvetítők útján érhetők el a megadott telefonszámokon, és ők tartják a kapcsolatot az ügyféllel a szerződéskötéskor is.

Kérdések és válaszok a fogyasztói csoportokról

Kiket igyekeznek beszervezni a fogyasztói csoportokba?

A nehéz anyagi helyzetben levő, jövedelemigazolással nem rendelkező, azonnali pénzügyi segítségre szoruló embereket, a bankok számára nem hitelképes, „BAR-listás” adósokat, nyugdíjasokat. A fogyasztói csoportokat szervező cégek azonban gyakran kínálják szolgáltatásaikat vállalkozások számára is.

A fogyasztói csoporttól hitelt kapok?

Nem. Ha banktól vesz fel kölcsönt, akkor a szerződés aláírását követően azonnal hozzájut a pénzhez. Fogyasztói csoportok nem nyújthatnak hitelt.

Miért gondolják sokan azt, hogy a fogyasztói csoporton keresztül kölcsönhöz juthatnak?

Azért, mert a fogyasztói csoportokat szervezők reklámjai ezt sugallják. A hirdetésekben a „fogyasztói csoport”, a „pénzre van szük­sége?”, vagy a „kezes és jövedelemigazolás nélkül” kifejezések szerepelnek, egyéb információk nem. Ezek alapján az olvasó könnyen arra a következtetésre juthat, hogy azonnal készpénzt kap. A valóság ezzel szemben az, hogy a fogyasztói csoport tagjai egyáltalán nem kapnak készpénzt, csak vásárlói jogot szerezhetnek.

Mi is az a fogyasztói csoport?

A fogyasztói csoport tagjai mondhatni egymásnak adnak kölcsön. Mindenki rendszeresen befizet egy bizonyos összeget, majd az így összegyűlt megtakarításból megvásárolják a szerencsés tagnak az általa kiszemelt terméket (autó, lakás stb.). Akár szerencsével jár egy tag, akár nem, tovább kell fizetnie a számára meghatározott törlesztést egészen addig, amíg a csoport minden tagja hozzá nem jut az általa megszerezni kívánt áruhoz vagy szolgáltatáshoz.

Hogyan dől el, hogy ki kapja meg az általa megszerezni kívánt dolgot?

Alapvetően kétféle módon döntenek: előtörlesztés-vállalással és/vagy sorsolással. Az adott hónapban általában az a tag jut hozzá a vásárlói joghoz, aki a legtöbb előtörlesztést vállalta. Ha valaki előtörlesztést vállal előre kifizeti a még meg sem kapott pénzösszeg egy részét. Amennyiben több ilyen tag is van, közülük sorsolással döntik el, hogy ki juthat hozzá a vásárlói joghoz. Az is előfordulhat, hogy kizárólag sorsolás alapján dől el, hogy ki kapja meg az igényelt összeget. Tehát akinek kedvez a szerencse, az azonnal hozzájut a vásárlói joghoz, akinek nem, annak akár évekig várnia kell a sorára. Fontos tudni, hogy a csoport többi tagjának előtörlesztés-vál­lalása nem kiszámítható, így a vásárlói jog mielőbbi megszerzése – a saját anyagi lehetőségeink mellett – a szerencsén múlik.

Megbízható cégek szervezik a fogyasztói csoportokat?

A fogyasztói csoportokat szervező vállalkozások általában nem rendelkeznek a reklámokban feltüntetett összegekkel. Ezek a cégek nem állnak kapcsolatban bankokkal sem, amelyek rendelkeznének ezekkel az összegekkel. A csoportszervező vállalkozás nem bank, semmilyen pénzügyi szolgáltatást nem végezhet, hitelt nem nyújthat. Kizárólag a fogyasztói csoportok szervezését és működtetését végzi. A fogyasztói csoportokba befizetett pénzek esetleges eltűnése esetén sem egyetlen hatóság, sem a bíróság nem tudja kártalanítani a tagokat.

Egyáltalán: készpénzhez jutok?

Nem. A fogyasztói csoportok nem pénzt, hanem vásárlói jogot adnak. A megvásárolni kívánt autó vagy lakás értéke az az összeg, amelyre a hirdetések vonatkoznak. A hirdetésben sugalltakkal ellentétben a fogyasztói csoport tagja tehát nem készpénzhez jut, hanem a szerződésben szereplő áru vagy szolgáltatás tulajdonjogához. Ha például a tag a szerződés szerint az igényelt összeget autóvásárlásra kívánja felhasználni, akkor - amennyiben hozzájut az igényelt összeghez - azt csak autóvásárlásra fordíthatja. Ráadásul a vételárat nem a fogyasztói csoport tagja kapja, hanem közvetlenül az autó értékesítőjének fizetik ki.

Mikor juthatok az ígért áruhoz vagy szolgáltatáshoz?

Mivel a vásárlói jog elnyerésének időpontja nagyban függ a szerencsétől, ezért előre ezt nem lehet tudni. Még az is előfordulhat, hogy csak a futamidő végén, 5, 10 illetve 15 év múlva jut hozzá.

A havonta befizetett törlesztőrészletek után gyűlik kamat is?

Nem. A havi befizetések – szemben egy banki megtakarítással – nem kamatoznak, tehát ha sem a nagyösszegű befizetés, sem a szerencse révén rövid időn belül nem kerülünk kiválasztásra, akkor nem lesz semmilyen gyarapodásunk az időközi infláció ellensúlyozására.

Ezek szerint az is előfordulhat, hogy hosszú évekig csak befizetek, de nem jutok például lakáshoz vagy autóhoz?

Igen, sőt sajnos ez a jellemző.

Ha be szeretnék lépni egy fogyasztói csoportba, mit gondoljak végig?

Azt kell átgondolni, hogy valóban a fogyasztói csoport-e a legmegfelelőbb módja a megvásárolni kívánt termék vagy ingatlant megszerzésének. A vásárlói jog értéke beszűkíti a lehetőségeket. Előfordulhat, hogy a fogyasztói csoport tagja csak több szerződés megkötésével juthat olyan összegű vásárlói joghoz, amire szüksége lenne. Csakhogy ebben az esetben az egyes vásárlói jogok elnyerésének időpontja eltérő lehet, így lehetetlen azokat egyszerre felhasználni.

Ha már beléptem egy fogyasztói csoportba és rájöttem, hogy az nem nyújt számomra hitelt, kiléphetek belőle?

Ha a fogyasztói csoport tagja az aláírástól számított 30 napon belül meggondolja magát és szeretné felbontani a szerződést, akkor egy tízezer forint körüli összeg kivételével a már befizetett regisztrációs díjat és havi részletet/részleteket a fogyasztói csoportot szervező vállalkozás visszatéríti. Amennyiben „előtörlesztést” vállal a következő közgyűlésre, úgy a szerződéstől a közgyűlés napjáig állhat el. Érdemes ugyanakkor odafigyelni arra, hogy a leendő tagoknak a szerződés megkötésekor általában 1-2 havi részletet kell befizetniük, így az elállási idejük a közgyűlés napjáig – mely akár a szerződéskötést követő napra is eshet– lerövidül. A 30 napos határidő leteltével, vagy a közgyűlés után a fogyasztói csoport tagja csak rendes felmondással szüntetheti meg a szerződést. Ilyenkor azonban a regisztrációs díjat nem, a már befizetett havi részletet/részleteket pedig csak a futamidő végén, de kamatok nélkül kapja vissza. Az a tag, aki kiválasztásra került és hozzájutott az általa megszerezni kívánt vagyontárgyhoz, a szerződést rendes felmondással nem szüntetheti meg, amíg a szerződésben meghatározott valamennyi fizetési és egyéb kötelezettségeinek maradéktalanul eleget nem tett.

Kihez fordulhatok? További információk és tájékoztatás

A Gazdasági Versenyhivatal ügyfélszolgálatának munkatársai készséggel adnak tájékoztatást a fogyasztói csoportokkal kapcsolatban az alábbi, ingyenesen hívható zöld számon:

06 80 48 48 48

E-mailen is tehet észrevételt, kérhet információt: nedoljonbe@gvh.hu

Postán is feladhatja levelét: 1245 Budapest 5. Pf. 1036

Jogszabályok

A fogyasztói csoportok szervezését, működését külön speciális jogszabály nem szabályozza. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a fogyasztói csoportokra ne vonatkoznának azok a szabályok, amelyek mindenki mást általános hatállyal köteleznek, így a Polgári Törvénykönyv, a fogyasztóvédelmi törvény, illetve a fogyasztókkal szemben alkalmazott tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmára vonatkozó törvényi előírások.

A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 2012. január 1-jétől hatályos 16/B. §-a rögzíti, hogy fogyasztói csoport 2014. január 1-jéig nem hozható létre.

Kinyit

Szóljon hozzá!

(kötelező)
(nem tesszük közzé) (kötelező)

1,116 hozzászólás

 1. Invest Holding ügyben februárban volt ítélet,illetve megszüntették az eljárást,ezen az oldalon közhírré tettem,de senkit,senkit,senkit,senkit nem érdekel legalábbis választ nem kaptam,pedig állítólag 100 millió forintot loptak el Berta Csaba ÚR és társai..
  Ezek szerint nincs mit tenni és nem is érdekel senkit?!
  Üdv. Karesz

 2. Tisztelt Karesz! Azt megkérdezhetem, hogy mennyi ideig tartott az eljárás?
  Mi másik társasággal jártunk pórul. Elkezdtünk szervezkedni, lett volna ügyvéd is, de 10 embert nem tudtunk összeszedni, pedig itt sokan irták, hogy lépni kell… de mikor lehetőség lett volna 3-4 emberre tudtunk volna számitani..

 3. Tisztelt Ditta!

  Az eljárás kb. 3 évig tartott,többszöri halasztott tárgyalás után történt meg amit már leírtam. Ahol az igen tisztelt bírónő,megszüntette az eljárást,minden le volt írva a csalás sőt nem is akartak visszafizetni egyetlen fillért sem,még csak a hajlam sem volt meg.Nekem azt mondták hogy ezek a szállak olyan magasra vezetnek és úgy le vannak fedezve ügyvédek által, hogy az ügy teljesen reménytelen,és kizárt hogy egy fillért is vissza kapjunk,hacsak az országgyűlés tovább nem foglalkozik vele, mint ahogy már volt róla szó a “Fogyasztói csoport” csalók ellen fellépnek de a dolog elsikkadt.Lásd Juszt László könyve

  Ui: Ismerek olyanokat akik csoportba tömörültek a kártérítésük gyanánt de évek óta az ügy egy tapodtat nem mozdult előre.

 4. EGYETLEN MEGOLDÁS VAN,FOGYASZTÓI CSOPORTOK KÁROSULTJAI JÖJJÜNK ÖSSZE A PARLAMENT ELÉ!!!!

 5. Tisztelt Karesz!
  Elnézést, hogy csak most válaszolok.
  Mikor volt rendőrségi meghallgatás akkor a tanúskodásról szóló jkv-t megkapta? Ha igen mikor? Bosszankodva olvasom sorait, hogy egyesek mit meg nem tehetnek????

 6. 2012-ben a Invest Holding Solution KFT-nél T.Csaba hitelt igért,338 ezer forintot befizettetett velem ,azt mondta,hogy 2 héten belül a számlámon lesz a pénz!Azóta már feljelentést tettem a rendőrségen,behívtak tanúvallomást tenni,azóta semmi fejlemény nincs az ügyben!A követelésünk 5 év eltelte után elévül,szerintem erre játszanak rá,tehát meg kellene újítani a feljelentést,nem szabadna hagyni,hogy az ügy elévüljön,szabadon garázdálkodjanak,élősködjenek ezek a T.Csaba féle fehérgalléros bűnözők!!!!!

 7. Kulin Rudolf Lászlóné | 2016. augusztus 29. hétfő - 09:55

  A Váci úton volt az irodája a First Financial Kft.-nek is 2015. nyarán. Ez a cég többször változtatott nevet, de a rossz anyagi helyzetben lévők átverésén nem változtatott. Furcsa számomra, hogy miután egyértelmű a csalás, miért nem kaphatják vissza a pénzüket a károsultak?
  Biztos vagyok abban, hogy rengeteg bizonyíték is van.
  Üdvözlettel

 8. Mi is igy jártunk az Invest Holding System Kft-vel kapcsolatba.

 9. Tisztelt Hozzászóló. Jogi diplomamunkámat a fogyasztói csoportokról szeretném írni és szükségem volna egy ilyen szerződésre természetesen a személyes adatokat kitakarva. Tudna valaki egy ilyen szerződést küldeni nekem?
  Cimem:ervin.kovacs86@gmail.com

 10. Tisztelt Hozzászólók! Jogi diplomamunkámat a fogyasztói csoportokról (pénzügyi kölcsönt hamisan ígérő) írnám és szükségem volna egy ilyen szerződésre. Kérném,aki tud legyen szíves küldeni nekem egy ilyet természetesen a személyes adatai kitakarásával. ervin.kovacs86@gmail.com

Oldalak: 1 109 110 111