Kedves Látogató!

Kisebb kár érte és úgy érzi, hogy nem éri meg pereskedni? Nincs pénze pereskedni? A Pertárskereső.hu ebben segít. Keressen károsult társakat! A TV Ügyvédje riportereként többezer esetben tapasztaltam, hogy nem tudott “győzni az igazság”. Miért? Részletek...

Hol fogsz lakni néhány év múlva?

2014.04.15 Vissza

A gazdasági világválságnak vége van már egy ideje. Az eredményt saját bőrünkön érezzük, eltűnt a pénz, a hitel a piacról és maradt sok-sok tartozás. Sokan felélték a jövőjüket azzal, hogy deviza “alapú” hitelből finanszírozták lakásálmaikat. Sokan már belerokkantak az égig emelkedő törlesztők fizetésébe, sokan pedig reménykednek és várnak arra, hogy az inkább politikai, mint gazdasági ígéreteket végre beváltja valaki. A baloldal még csak nem is ígért, a jobb, pedig próbálkozik ugyan, de az igazán rászorulóknak évek óta nem szolgált megoldással. Akik tudtak élni a végtörlesztés lehetőségével, azoknak inkább ajándék volt, mint “megmentés”, hiszen ez a réteg félre tett pénzből fizette ki hiteltartozását. Az árfolyamgát átmeneti segítség, de csak halasztja a nagy bajt.

A jó hír, hogy saját bőrünkön megtanultuk, hogy máshogy kell gondolkodnunk. Általános tapasztalat, hogy sokan alkalmazkodtak az új pénzügyi felálláshoz, megváltozott sokak gondolkodása. Aki a jövőben jobban akar boldogulni, annak meg kell tanulni egy dolgot: VÁRNI. Várni egy vagyontárgyra, egy autóra, egy lakásra vagy a jó nyugdíjra. Várni és tervezni, előre gondolkodni. Eddig úgy működött a “magyar ember”, hogy kitalálta (vagy a reklámok sugallták erősen), hogy mit akar és megvette hitelből. A bank meg odaadta a pénzt. Bárkinek. Szegénynek, gazdagnak, butának, okosnak, munkanélkülinek, alacsony végzettségűnek. Az egyoldalú és kiszolgáltató szerződést pedig aláírta orvos, tanár, közgazdász és még a banki dolgozók is. És most mindenki vár az Ígérő Párt nagy megoldására. Van, aki már tudja, hogy hiába.

A magyarok 87 %-a saját tulajdonú lakásban él, a többiek albérletben. Egyértelműen látszik, hogy a gazdagabb országokban élők szokásaival szemben mi arra törekszünk, hogy saját ingatlant szerezzünk. De erre mostmár fel kell készülni. A lakosság 13 %-a készül úgy, hogy lakástakarék-pénztár konstrukcióval fogja megoldani lakáscélját. Aki korábban kötött és már lejárt a szerződés, azok közül 75 % újra megköti, tehát ez a pénzügyi termék nem okozott csalódást. Nem úgy, mint a biztosítással összekötött megtakarítások, ami igazából akkor éri meg, ha meghalunk, csak akkor már nem nekünk. A magánnyugdíj-kassza államosításával kapcsolatos események sem a bizalmat építik.

A szakértők szerint a magas saját tulajdonú lakás állomány miatt a következő években a lakások nagyobbra cserélése lesz a “divat”. Igen, kelleni fog egy-két szobával több. A gyerekek nőnek, az asszonyok szülnek. Nagyobb lakásra lesz szükség. Ha nem nő a család létszáma, akkor jelzem : a lakásfelújítás sosem megy ki a divatból.

Ezek a projektek viszont hosszú távra meghatározzák a család mindennapjait, ezért alaposan fel kell készülni. Éveket kell rá készülni. Minimum 4-et kell takarékoskodni, bebizonyítani a pénztárnak, hogy tudunk felelősen gondolkodni, képesek vagyunk havonta félretenni egy bizonyos összeget. A pénztár és a mögötte lévő bank a megbízhatóságunkat kedvező hitellel fogja honorálni, ha kérjük. Az állam pedig 30 %-os támogatással egészíti ki a megtakarításunkat.

A konstrukcióról bővebben itt olvashat.

2014.04.15

Szóljon hozzá!

(kötelező)
(nem tesszük közzé) (kötelező)